Dо 2 г. у нас може да има недостиг на офис площи

Добавена на: 28/10/2021
do-2-g-u-nas-mozhe-da-ima-nedostig-na-ofis-ploshti-294-1.jpg

Проучване на Forton сред ключови наематели на офис площи в София с общо 32 хил. служители е установило, че близо 60% от анкетираните са потвърдили, че между 10% и 30% от служителите им посещават офиса. В съчетание с процента на хората, които работят изцяло от вкъщи, над две трети от служителите или не посещават офиса, или го посещават само в няколко дни от седмицата. В същото време 30% от компаниите опитват да върнат служителите си в офиса чрез различни методи и над 50% от служителите на тези компании посещават офиса.

„Тази година се различава много от 2020 г. по отношение на организация на работата. През миналата година блокадите свариха компаниите неподготвени, сега всяка компания има стройна организация как да се посещава офисът“, изтъкна Кръстев. 60% от анкетираните компании продължават да наемат активно хора, което означава, че бизнесът им расте, но според Кръстев е далеч моментът, в който компаниите ще върнат 100% от служителите си в офисите.

Отделно проучване сред наемодатели е показало, че под 30% от служителите посещават офис сградите. В същото време 65% от наемодателите казват, че не са получавали запитвания за освобождаване или преотдаване на площи, а 35% са получили такива запитвания. Във втория случай става дума за компании, които в дългосрочна перспектива са решили, че няма да имат нужда от всичките си офиси и оптимизират разходите си, обясни Кръстев.

Обемът на сделките тази година е по-голям спрямо миналата година с 34 хил. кв. м, но голяма част от започнатите сделки през 2020 г. са били финализирани в много по-трудна ситуация, отколкото други, които са разчитали на инерцията от предишните години, отбеляза Кръстев.

Call Us!

За консултации и запитвания:

+359 52 58 90 58

+359 890 58 90 58

X

Харесайте страницата ни във Facebook